Wednesday, February 18, 2009

CAESAREAN... KENA TUNGGU 2-3 TAHUN?


Bila cakap pasal Caesarean mesti dengar orang kata "kenalah tunggu 2-3 tahun kalau nak bersalin lagih". Memang rata-rata orang cakap macam tuh tapi kalau orang yang faham akan kata tunggu 1 hingga 2 tahun. Apakah ini bermakna orang yang melahirkan secara caesar "dilarang sama sekali" mengandung dalam tempuh setahun selepas melahirkan? Tidak sebenarnya. Jarak melahirkan dicadangkan 1-2 tahun bukan sahaja untuk Caesarean tetapi juga bagi mereka yang bersalin secara normal bagi memastikan kesihatan ibu dan anak terjaga.

Disebabkan saya pun Caesarean so saya pun tanyalah Dr Asari, my obstetrician dan Q&A dengan pakar-pakar termasuklah Dr Hamid Arshat. Inilah penjelasannya:

1. Secara tradisi pembedahan dibuat secara menegak dan parut tidak begitu kuat. Kemungkinan parut pecah agak tinggi sewaktu contraction. Tapi sekarang pembedahan dilakukan secara melintang di bahagian bawah uterus dan kajian mendapati parut lebih kuat. Bagaimanapun kebarangkalian parut pecah sewaktu contraction sekiranya melahirkan anak secara normal selepas caesar masih ada tapi bergantung kepada faktor kesihatan individu. Bagi mereka yang mengalami jangkitan kuman di parut selepas melahirkan, risikonya agak tinggi sekiranya melahirkan dalam tempuh 18 bulan selepas pembedahan tetapi masih boleh melahirkan dengan selamat sekiranya ingin melahirkan dalam tempuh tersebut dengan melakukan caesar sebelum contraction biasanya apabila kandungan cukup 37-38 minggu. Kajian mendapati parut (luar & dalam) akan pulih sepenuhnya selepas 3 bulan. Jadi tak ada alasan untuk menggugurkan kandungan sekiranya mengandung semula selepas 3 bulan melakukan caesar. Kata Dr Hamid Arshat :Apabila sampai ke tiga bulan atau lebih parut akan menjadi lebih kuat dan tidak ada bezanya mungkin kekuatan parut caesarean selepas tiga bulan ataupun selepas setahun.

2. Rahim adalah anggota badan yang diciptakan tuhan dengan penuh keajaiban. Bagaimana rahim yang sebesar penumbuk boleh membesar dan mengandungkan anak kembar sepuluh tanpa pecah. Subhanallah. Sedangkan, jari yang terputus boleh disambungkan semula dan berfungsi seperti sediakala dalam tempuh 2 bulan, inikan pula rahim yang penuh dengan keajaiban. Jadi, teori yang mengatakan saluran darah yang dipotong sewaktu caesar akan pulih dalam tempuh 1-2 tahun tidak boleh dijadikan panduan.

Bila saya kata saya melahirkan secara pembedahan, biasa orang tanya 'tak boleh push ker?' Masih ramai yang tak tahu banyak sebab yang menjadi faktor caesarian. Sebab yang utama ialah anak songsang dan placenta previa (uri bawah). Ada juga kerana denyutan jantung anak yang lemah dan juga sakit yang terlalu panjang, ibu keletihan untuk push baby keluar. Ada yang mengalami kencing manis dan anak menjadi besar melebihi 4kg. Kes-kes yang macam nih, ibu-ibu masih boleh melahirkan secara normal selepas caesar sekiranya kes tidak berulang.

Saya pula mengalami Cephalopelvic disproportion (CPD) iaitu kepala anak lebih besar dari rongga punggung ataupun laluan sempit. Sewaktu saya dah cukup bulan anak saya tak enggage (kepala baby tak turun ke dalam punggung untuk standby di pintu rahim) dan baby masih dalam perut 100% dan tak menunjukkan tanda-tanda nak keluar. Memang bidan pun kata saya lambat lagi nak bersalin pasal perut tinggi lagih... Mungkin saya salah kira tarikh due katanya... Kuang3x. Kes nih memang banyak tapi jarang didengar dan kurang difahami especially makcik-makcik yang duk kat kampung. Saya memang malas nak explain so bila orang tanya 'tak larat nak push baby ker?' Saya 'Ya'kan ajer.

Kes macam saya nih adalah kes berulang kecuali anak yang kedua terlalu kecil sehingga boleh melepasi rongga yang sempit. Dr estimate kalau anak kedua berat dalam 2.0kg mungkin boleh bersalin normal. Taknak lah anak kecik sangat... biarlah caesar lagih asalkan anak sihat..

Kenapa saya timbulkan persoalan mengandung semula selepas caesar nih? adakah saya merancang untuk mengandung lagih? jengjengjeng... Bukan aper saja nak meluahkan perasaan. Mak mentua saya kata 'lepas nih boleh la bersalin normal'. Isy... dia tak paham jugak lagih. Tak per lah...

11 comments:

  1. helo..
    tak pernah bagi tau pun ttg blog ni..
    please add me to ur blog...
    klu baca blog ni, mesti anda tahu siapa saya.
    tp klu nak komen, jgn sebut nama sy..
    identiti dirahsiakan.

    http://suarajagat.wordpress.com

    ReplyDelete
  2. blog nih untuk tatapan sendiri jer... saja seronok2... mmg tak bagi tahu sesapa pun... anyway... singgah lah selalu... bye.

    ReplyDelete
  3. aku pun nak tanya... ko pregnant kah Jan? Hehe...

    Kes aku terbalik pulak... aku x larat push sbb blood pressure mencecah 200/110 tapi aku bersalin normal... x berapa normal sbnrnya... vacuum... huhu... sakit siot...!

    -zelly-

    ReplyDelete
  4. memang susah nak bagi paham org yg x mahu paham...kadang2 tu saket hati bile ade plak yg cakap....'ish..ish..kesian awak ye..kene plak ceaser'...sy jd pelik....teruk sgt ke sekiranya kita ni bersalin ceaser...padahal sume tu option yang telah ditentukan Allah....samada ceaser atau normal,kedua2nya ok...ibu selamat..anak pun selamat...apa masalahnya???

    ReplyDelete
  5. Salam sumer...saya lak caeser sbb waterbag dh kering belom tiba masanye..xnk amik risiko utk induce,sy agree utk caeser..n sy pregnant lg utk ank ke2,n dijangka bersalin ketika ank sulong sy berusia 1 thn 6 bulan..mula2 risau gak sbb jarak terlalu dekat, tp bila baca blog ni rs sgt2 lega...thank u

    ReplyDelete
  6. SY PON TGH PREG 4 BULAN .. ANAK 1ST BARU 8 BULAN.. HUHU

    LEPAS BACA PENDAPAT PAKAR2 YG ADA DINYATAKAN DLM POST NI, RASE LEGA SGT.. TQ TUAN RUMAH! =)

    ReplyDelete
  7. Salammmm... Hi.nk tahu klo kena lgi ceazer 2nd bkn nk mnta2.parut yg sama lgih tak..tq owner rmh.. :-)

    ReplyDelete
  8. Salam...sy pun ceaser gak...baby baru 9 bulan.if sy mengandung dlm masa terdekat ni...ad kemungkinan boleh bersalin normal x? Minta pendapat^^

    ReplyDelete
  9. Salam,

    Jom follow blog saya untuk kongsi tips dan pengalaman saya bersalin normal selepas csect!

    http://adwazeye.blogspot.com/2011/11/my-birth-ball.html

    ReplyDelete